Barevný salát s klíčky
Suroviny
- 1 kávová lžička Omáčka sójová
- 1 kávová lžička Sirup javorový
- 3 ks Rajčata
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika oranžová
- 2 ks Cibulka lahůdková
- 2 špetka Pepř cayenský
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Čočka klíčky
- 3 polévková lžíce Výhonky Alfalfa - vojtěškové klíčky
- 2 polévková lžíce Limetková šťáva
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 3 polévková lžíce Mungo klíčky
- 1 polévková lžíce Slunečnice loupaná
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 162 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 8 g
- Sodík 266 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 542.2 mg
- Vláknina 6743.8 mg
- Vitamín A 6743.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
2-3 dny předem si necháme naklíčit čočku, mungo a vojtěšku.
-
2
Než začneme s přípravou salátu, naklíčenou čočku a vojtěšku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Omytá zralá rajčata pokrájíme na kostičky. Omyté papriky a chilli papričku rozkrojíme, odstraníme semínka, žebra, papriky pokrájíme a proužky, chilli posekáme nadrobno. Očištené stroužky česneku rozkrojíme na poloviny, z nich nakrájíme tenké plátky. Omytou lahůdkovou cibulku pokrájíme na tenké kroužky. Omyjeme si 1-2 snítky čerstvé majoránky, petrželky, otrháme z nich lístky. Nakonec přimícháme k zelenině klíčky.
-
3
Připravíme si zálivku: v misce smícháme olej s limetkovou šťávou, sirupem, solí, pepřem a sójovou omáčkou.
-
4
Zálivkou pokapeme připravený salát, ještě ho posypeme slunečnicovými semínky. Servírujeme přibližně po 1 hodině, aby salát natáhl do sebe zálivku.